oryginalne włoskie produktu

Pyszny, kojarzący się z włoskimi potrawami ser – czy wiecie, o jakim artykule mowa? Ewidentnie, chodzi o mozzarellę. Legendarny na całym globie ser pochodzi z południowych rejonów Włoch, a wnikliwie z rejonu Kampania.
galbani

Własną popularność zawdzięcza nie jedynie to naturalnie dzięki łagodnemu smaku, jednakowoż również charakterystycznemu zachowaniu po podgrzaniu. Otóż potrawy z serem mozzarellą po podgrzaniu nabierają całkiem innowacyjnego oblicza – ser w charakterystyczny sposób rozciąga się, jakkolwiek równolegle nie zmienia swojego łagodnego oraz naturalnego smaku.
włoskie tiramisu
przepis na prawdziwą włoską pizzę   
Jak oraz z czego powstaje mozzarella?
Miłośnicy włoskiej pizzy bądź innych potraw, czy to z makaronami lub ewentualnie innymi wybornymi dodatkami okraszonymi tym właśnie serem sporadycznie zastanawiają się, jak i z czego powstaje ich przysmak. Spieszmy z wyjaśnieniem – włoska mozzarella (ta oryginalna, nie produkty seropodobne) powstaje ze świeżego mleka bawolic lub też mieszanki mleka bawolic i krów. To, co jest niezwykle reprezentatywne dla mozzarelli to też jej kształt – ser przyjmuje formę obłej kuli. Mieszanka mleka i akcesoriów zatapiana jest w serwatce, gdzie uzyskuje się finalny kształt i smak. Oczywiście ser mozzarella nie jest wyprzedawany tak, jak inne sery – mozzarella trafia do sklepów w specjalnych pojemnikach i opakowaniach, w jakich jest zanurzona niedużą ilością serwatki. To właśnie dzięki temu ser jest bez ustanku świeży i nie traci smaku.
Oryginalna mozarella vs towary sero podobne
Wszyscy fanatycy serów, restauratorzy, kucharze czy najzwyczajniej w świecie stereotypowi ludzie zdają sobie sprawę z tego, że nie zawsze na półkach sklepowych ser to tak właściwie ser. W większości wypadków wyprzedawany towar to towary seropodobne, o czym jesteśmy w stanie przeczytać na etykietach opakowań. Ten kłopot dotyczy też mozzarelli. Jak wspomniano na początku artykułu, mozzarella pochodzi z Włoch, a jej w najwyższym stopniu znana oraz legendarna odmiana mozzarella di bufala campana wytwarzana jest wyłącznie w południowej części Włoch z regionie Kampania wedle stereotypowych historycznych receptur z miasta Aversa w prowincji Caserta. Co ważne, zarówno nazwa oraz receptura są napisane na listę towarów chronionych oraz tradycyjnych.
Skąd w takim razie wziąć innowacyjny, pyszny ser mozzarella? Wystarczy jedynie udać się do wypróbowanych delikatesów. Wypada niemniej jednak liczyć się z tym, że innowacyjny włoski ser będzie niemało droższy, aniżeli sprzedawane w dyskontach artykuły seropodobne. Jako miłośnicy standardowego sera mozzarella jesteśmy w stanie oznajmić jedno – w istocie należałoby dopłacić oraz cieszyć się pysznym smakiem.

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *